Do przygotowania gulaszu zużyłam:
- polędwiczka wieprzowa (ok 1/2 kg)
- 1 dużą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- seler naciowy (4-5 łodyg)
- 10 pieczarek
- orzechy nerkowca (garść)
- olej, pieprz, papryka słodka, kumin, lubczyk, sos sojowy
Sposób przyrządzenia:
1. Na oleju (3-4 łyżki) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule oraz czosnek.
2. Następnie wrzucamy polędwiczki (które wcześniej pokroiliśmy na kawałki i które moczyły się około 15 minut w marynacie z sosu sojowego). Mięso smażymy około 10 minut.
3. Podlewamy troszkę wodą i wrzucamy seler naciowy pokrojony w talarki oraz paprykę czerwona pokrojoną w paski. Trzymamy na ogniu kolejne 10 minut.
4. Dodajemy pokrojone na cząstki pieczarki (pieczarki można zastąpić innymi grzybami); dorzucamy rozdrobnione orzechy nerkowca. Całość doprawiamy i gotujemy jeszcze około 10 minut.
5. Jeśli chcemy zagęścić sos możemy dodać łyżke mąki ziemniaczanej i odrobinę śmietany dla smaku.
Gulasz możemy serwować z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami.
Ja jednak zrobiłam go zmyślą, by podać jako ciepłe danie "kolacyjne" więc będzie ze świeżą buła tudzież inna bagietką (albo jak dostane w piekarni to chlebkiem pita).
Gulasz wyszedł wy-bor-ny :-)
Komentarze
Prześlij komentarz