Przejdź do głównej zawartości

Ugotowany (Burnt), 2015

Reż. John Wells
 
Przyjemny film o determinacji w dążeniu do celu - stworzenia restauracji na miano trzech gwiazdek Michelina. Dobrze pokazanym tłem jest rywalizacja i konkurencja wśród szefów kuchni.

To co robi wrażenie to na pewno świetne ujęcia przygotowywanych w restauracyjnej kuchni posiłków, szczególnie momenty doprowadzania potraw do tzw. perfekcji.

Odtwórcą głównej roli jest Bradley Cooper - moim zdaniem niestety niezbyt przekonujący:-(
Ale stara się chłopak jak może - i chwała mu za to :-)
Całkiem wyrazista jest rola Umy Thurman, a niestety tylko epizodyczna Emmy Thompson, szkoda.
Niespodzianką dla mnie jest niewielki ale widoczny udział Riccardo Scamarcio znanego m.in. z głównej roli w filmie Mine Vaganti.
Mnie najbardziej podobała się scena pokazująca, że zemsta niekoniecznie musi być słodka...

A oprócz kulinariów film jest okazją do pokazania w kilku scenach pięknych widoków Londynu.

Film momentami nużący, przeplatany kilkoma wątkami romantycznymi, ale ogólne wrażenie pozytywne - w świetle filmów "o kuchni" :-) Polecam!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie