Jesień, a więc ... dynia.
Dynia, a więc ... na przekór zupie z dyni (banał! hehe)... dziś: muffinki z dyni z kozim serem.
Składniki:
Dynia, a więc ... na przekór zupie z dyni (banał! hehe)... dziś: muffinki z dyni z kozim serem.
Składniki:
- 1 szklanka pieczonej dyni (dynię upiekłam poprzedniego dnia; w piekarniku w 200 stopniach piekłam ją przez godzinę)
- 1 szklanka mąki żytniej (nie miałam, nie dodałam)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maślanki (może być też kefir)
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 2 całe jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 100-200 g sera koziego
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do
pieczenia, sól, paprykę, pieprz i dokładnie mieszamy.
2. W drugiej misce łączymy mokre składniki: pieczoną
dynię, mleko, olej, jajka i zmiażdżony czosnek.
3. Do miski z suchymi składnikami wlewamy składniki z
drugiej miski i łączymy je.
4. Następnie dodajemy ser kozi pokrojony w kostkę i całość delikatnie mieszamy.
5. Formę do babeczek wykładamy papilotkami i umieszczamy w każdą z nich ciasto (tak 3/4 czy jak kto woli 7/8 wysokości foremki, gdyż babeczka troszkę urośnie).
6. Muffinki pieczemy przez około 30-35 minut - do chwili gdy będą tak słomkowo-miodowo rumiane.
Pyszne!!
Idealne na śniadanie zamiast kanapki i przekąskę przed obiadem :-)
Smacznego!!
dobre? :)
OdpowiedzUsuń