Składniki:
- krewetki
- papryczka chili
- cebula (średnia)
- czosnek (2 ząbki czosnku)
- imbir (2 cm korzenia imbiru)
- oliwa
Sos:
- sok z 1 pomarańczy
- sok z jednej limonki
- łyżka brązowego cukru
- łyżka sosu rybnego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Krewetki przygotować do smażenia.
Ja miałam mrożone, już obrane, wystarczyło je tylko odmrozić i przepłukać wodą. Jednak jeśli są świeże to wówczas musimy urwać głowy, a ogonki zostawiamy! Należy obrać z pancerzy i usunąć jelito czyli tę "czarną nitkę" z kręgosłupa krewetki.
Ja miałam mrożone, już obrane, wystarczyło je tylko odmrozić i przepłukać wodą. Jednak jeśli są świeże to wówczas musimy urwać głowy, a ogonki zostawiamy! Należy obrać z pancerzy i usunąć jelito czyli tę "czarną nitkę" z kręgosłupa krewetki.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną drobniutko cebulkę, która chwilkę szklimy, dorzucamy czosnek, pociętą na drobne kawałki papryczkę chili oraz starkowany imbir.
3. Po kolejnej minucie możemy dolać odrobinę oliwy i wrzucamy krewetki. Smażymy je około 2 minut.
3. Po kolejnej minucie możemy dolać odrobinę oliwy i wrzucamy krewetki. Smażymy je około 2 minut.
4. Wlewamy sos. Całość wyłączamy po zagotowaniu sosu. Na wierzch dajemy kolendrę. Ja jej nie lubię więc dałam na wierzch natkę pietruszki.
Ciekawe w smaku danie przez pyszny kwaśno-słodki sos.
Danie można podać z ryżem (np. jaśminowym).
A ja podałam z bagietką, którą można moczyć w tym pysznym sosie :-)
Fenomenem tego dania jest to, że bardzo krótko się je przygotowuje.
Polecam!!!
Ciekawe w smaku danie przez pyszny kwaśno-słodki sos.
Danie można podać z ryżem (np. jaśminowym).
A ja podałam z bagietką, którą można moczyć w tym pysznym sosie :-)
Fenomenem tego dania jest to, że bardzo krótko się je przygotowuje.
Polecam!!!
Komentarze
Prześlij komentarz