Przejdź do głównej zawartości

Pappardelle z sosem ragu


Z mojej ulubionej kuchni włoskiej :-)

Dziś polecam wykonanie mięsno-warzywnego sosu ragu.

Składniki:

  • mięso wieprzowe, wołowe oraz z jagnięciny (może być mielone; ja miałam kawałki każdego mięsa więc pokroiłam w drobniutką kosteczkę)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 średnie marchewki
  • pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • koncentrat pomidorowy
  • puszka pomidorów (bez skórki, pokrojonych; może być też słoik passaty pomidorowej)
  • szklanka czerwonego wina
  • oregano, sól, pieprz
  • śmietana wysoko %
  • oliwa
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek pokroić. Wrzucić na oliwę.
2. Po krótkiej chwili dorzucamy startą marchewkę i pietruszkę, chwilę dusimy, a następnie dodajemy pokrojony na drobno seler naciowy.
3. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.


4. Dodajemy mięso. Smażymy co chwilę mieszając.
5. Dolewamy czerwone wino. Jak już wino odparuje, dodajemy pomidory z           puszki lub passattę pomidorową.
6. Zmniejszamy ogień i gotujemy około godziny.


7. Na koniec dodajemy śmietanę i dosmaczamy według uznania.

Serwujemy z makaronem typu pappardelle (szerokie wstążki).


Pyszne :-) Polecam !!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie