Z mojej ulubionej kuchni włoskiej :-)
Dziś polecam wykonanie mięsno-warzywnego sosu ragu.
Składniki:
- mięso wieprzowe, wołowe oraz z jagnięciny (może być mielone; ja miałam kawałki każdego mięsa więc pokroiłam w drobniutką kosteczkę)
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula
- 2 średnie marchewki
- pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- koncentrat pomidorowy
- puszka pomidorów (bez skórki, pokrojonych; może być też słoik passaty pomidorowej)
- szklanka czerwonego wina
- oregano, sól, pieprz
- śmietana wysoko %
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek pokroić. Wrzucić na oliwę.
2. Po krótkiej chwili dorzucamy startą marchewkę i pietruszkę, chwilę dusimy, a następnie dodajemy pokrojony na drobno seler naciowy.
3. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
4. Dodajemy mięso. Smażymy co chwilę mieszając.
5. Dolewamy czerwone wino. Jak już wino odparuje, dodajemy pomidory z puszki lub passattę pomidorową.
6. Zmniejszamy ogień i gotujemy około godziny.
7. Na koniec dodajemy śmietanę i dosmaczamy według uznania.
Serwujemy z makaronem typu pappardelle (szerokie wstążki).
Pyszne :-) Polecam !!
Komentarze
Prześlij komentarz