Aktualizacja czerwiec 2014: restauracja zmieniła nazwę i lokalizację. Obecnie "Zlata Ulicka" na ul. Mostowej 14.
Schowane w głębi bramy kamienicy cudowne miejsce, miedzy Wawelem a Filharmonią. Jedyna obecnie stricte czeska knajpa w grodzie Kraka, ze znakomitą kuchnią i przemiłą obsługą. Szczególnie polecam pyszny rosół lub polewkę czosnkową z serem i grzankami. Na drugie danie warto się skusić na tzw. czeską ucztę, wtedy można spróbować wszystkiego po trochu, tj: karczek pieczony z zasmażaną kapustą, gulasz wołowy na winie, knedliki, ser smażony z sosem tatarskim, opiekane ziemniaki. Do tego rewelacyjne, znane mi z wrocławskiego rynku, piwo Bernard z nalewaka.
Niestety na deser już nie wystarczyło miejsca - może next time? Polecam!
smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia).
Komentarze
Prześlij komentarz