a właściwie trójkąciki z ciasta francuskiego :-)
jeśli macie poniższe składniki to jesteście zdolni w ciągu 15 minut przygotować smakołyk do kawy lub herbaty dla niespodziewanych gości
do przygotowania takich rogalików potrzebujecie tylko:
Przygotowanie:
1. Jeśli ciasto francuskie kupiliśmy dużo wcześniej i mamy zamrożone to należy je rozmrozić.
2. Ciasto kroimy na szerokie paski a następnie kwadraty.
3. Nakładamy łyżeczką marmoladę.
4. Składamy kwadraty po przekątnej tak by powstał trójkąt. Zlepiamy brzegi trójkąta. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem - to zapewni że skórka rogalika będzie błyszcząca i chrupiąca.
5. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
to dopiero słodkościowy banał :-)
smacznego!!
jeśli macie poniższe składniki to jesteście zdolni w ciągu 15 minut przygotować smakołyk do kawy lub herbaty dla niespodziewanych gości
do przygotowania takich rogalików potrzebujecie tylko:
- opakowanie ciasta francuskiego
- marmoladę (lub konfiturę). ja użyłam marmolady bo się idealnie nakłada
Przygotowanie:
1. Jeśli ciasto francuskie kupiliśmy dużo wcześniej i mamy zamrożone to należy je rozmrozić.
2. Ciasto kroimy na szerokie paski a następnie kwadraty.
3. Nakładamy łyżeczką marmoladę.
4. Składamy kwadraty po przekątnej tak by powstał trójkąt. Zlepiamy brzegi trójkąta. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem - to zapewni że skórka rogalika będzie błyszcząca i chrupiąca.
5. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
to dopiero słodkościowy banał :-)
smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz