Przejdź do głównej zawartości

Rogaliki z nadzieniem wiśniowym

Przepis na rogaliki otrzymałam od mojej kuzynki. Przepis okazał sie mało skomplikowany, wielce przydatny a rogaliki obłędne po prostu ;-)



Składniki:
  • 350 gram mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 125 gram masła prawdziwego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • konfitura/dżem/marmolada z wiśni lub śliwek (dlaczego tak? bo wydaje się, że kwaśny wsad to najlepszy pomysł jako nadzienie do tychże rogalików)


Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki połączyć.



2. Zagnieść na kształt kuli.




3. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej robimy mniejszą kulę i rozwałkowujemy tak, by powstał placek w kształcie koła.

4. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów. W ten sposób otrzymujemy 32 rogaliki.




5. W każdy trójkącik nakładamy konfiturę tudzież marmoladę. Zwijamy tak by powstał rogalik :-)

6. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.






SMACZNEGO!! :-)

Komentarze

  1. O, super że zrobiłaś. Uwielbiam te rogaliki:) Pozdrawiam. Aga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dane było mi je skosztować :-) Przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobione i zjedzone co do ostatniego okruszka :) moje ulubione -Ivon

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie