Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na zupę cebulową.
Już od jakiegoś czasu chodziło za mną by przyrządzić tę zupę ale dopiero teraz, gdy nadeszła jesień i jest chłodno na dworze uznałam, że pogoda jest idealna by ugotować tę potrawę.
Ja bazowałam na przepisie, który pochodzi z książki kulinarnej autorstwa Julii Child. Książkę otrzymałam w prezencie już jakiś czas temu.
Teraz, gdy naszła mnie myśl by zrobić zupę cebulową od razu sięgnęłam właśnie po tę lekturę, bo gdzie indziej szukać przepisu na zupę cebulową jak nie w tej książce?.... :-)
Składniki:
- 6 średnich cebul
- 1/3 kostki masła
- odrobina oleju
- szklanka czerwonego lub białego (wytrawnego) wina
- 2 łyżki mąki (do zagęszczenia zupy)
- bulion wołowy (1 litr)
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- liść laurowy
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w piórka.
2. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy olej. Wrzucamy cebulę i dusimy ją na umiarkowanym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut.
2. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę. Dodajemy sól, cukier i smażymy cebulkę kolejne 30 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie cebula się dość mocno zarumieni. Mnie zaczęła przywierać do dna i wydaje mi się, że za mocno się przysmażyła (jak się potem okazało nie miało to wpływu na gorszy smak zupy).
3. Po tym czasie redukujemy ogień . Dodajemy mąkę (a jeśli jest taka potrzeba to i odrobinę masła) i smażymy około 2 minut.
4. Dolewamy bulion oraz wino (które jest niewyczuwalne potem w zupie), wrzucamy liść laurowy i całość gotujemy jeszcze około 30-40 minut.
5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupę cebulową najlepiej podawać z tartym parmezanem oraz bagietką.
*************
Taką zupę cebulową możemy także podać jako zupę zapiekaną w naczyniu żaroodpornym z grzankami i serem.
Wówczas.......
1. zupę wlewamy do żaroodpornego naczynia;
2. na wierzch tarkujemy surową cebulę;
3. następnie układamy warstwę z grzanek (najlepiej chleb tostowy pieczony około 15 minut w 160 stopniach) i tarty ser żółty;
4. pieczemy 30 minut w 175 stopniach.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz