To potrawa o korzeniach greckich na bazie jogurtu.
Moim zdaniem najlepiej smakuje do różnego rodzaju pieczonych oraz grillowanych mięs.
Chociaż kilkakrotnie spotkałam się z tym, że w tawernach greckich serwowane są po prostu z chlebkiem pita.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Ogórki zetrzeć na drobnej tarce (tu są dwie opcje: można ogórki tylko porządnie umyć i zetrzeć ze skórką lub można ogórki obrać). Sok z ogórków odlać.
2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
3. W miseczce mieszamy jogurt, ogórki, czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Moim zdaniem najlepiej smakuje do różnego rodzaju pieczonych oraz grillowanych mięs.
Chociaż kilkakrotnie spotkałam się z tym, że w tawernach greckich serwowane są po prostu z chlebkiem pita.
Składniki:
- gęsty jogurt (1 opak. może być jogurt grecki lub bałkański)
- ogórek świeży
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
1. Ogórki zetrzeć na drobnej tarce (tu są dwie opcje: można ogórki tylko porządnie umyć i zetrzeć ze skórką lub można ogórki obrać). Sok z ogórków odlać.
2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
3. W miseczce mieszamy jogurt, ogórki, czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz