Przejdź do głównej zawartości

Śliwki w boczku


Genialna przekąska, bo błyskawiczna do przygotowania. Pod warunkiem oczywiście, że mamy w domu śliwki suszone oraz boczek lub szynkę np. parmeńską.

Wspaniała przekąska do wina lub piwa.
Szybka i prosta - idealna, gdy mamy niespodziewanych gości.
Ciekawy, słono-słodki smak będący wynikiem połączenia słoności boczku i słodkości śliwki :-)

Do przygotowania koreczków potrzebujemy:

  • śliwki suszone 
  • plasterki boczku (do przygotowania tej przekąski możemy użyć także szynki parmeńskiej)
Sposób przygotowania:

1. Śliwki suszone namaczamy przez krótką chwilę w wodzie lub w alkoholu (np. w czerwonym, wytrawnym winie lub rumie).

2. Każdą śliwkę owijamy plasterkiem boczku. Do koreczka możemy także włożyć kawałek orzecha.

3. Gotowy koreczek przekłuwamy wykałaczką lub patyczkiem.

4. Śliwki w boczku układamy na blaszce wyłożonej papierem (lub folia aluminiową) i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 


Przekąska gotowa :-)
Śliwki w boczku świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dobrze smakują ze świeżą bagietką i sosem musztardowo-miodowym.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie