Genialna przekąska, bo błyskawiczna do przygotowania. Pod warunkiem oczywiście, że mamy w domu śliwki suszone oraz boczek lub szynkę np. parmeńską.
Wspaniała przekąska do wina lub piwa.
Szybka i prosta - idealna, gdy mamy niespodziewanych gości.
Ciekawy, słono-słodki smak będący wynikiem połączenia słoności boczku i słodkości śliwki :-)
Do przygotowania koreczków potrzebujemy:
- śliwki suszone
- plasterki boczku (do przygotowania tej przekąski możemy użyć także szynki parmeńskiej)
Sposób przygotowania:
1. Śliwki suszone namaczamy przez krótką chwilę w wodzie lub w alkoholu (np. w czerwonym, wytrawnym winie lub rumie).
2. Każdą śliwkę owijamy plasterkiem boczku. Do koreczka możemy także włożyć kawałek orzecha.
3. Gotowy koreczek przekłuwamy wykałaczką lub patyczkiem.
4. Śliwki w boczku układamy na blaszce wyłożonej papierem (lub folia aluminiową) i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przekąska gotowa :-)
Śliwki w boczku świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dobrze smakują ze świeżą bagietką i sosem musztardowo-miodowym.
Komentarze
Prześlij komentarz