Dziś mnie naszło na zupę krem z marchewki.
Tu: jej odsłona pikantna z dodatkiem ostrej papryki oraz imbiru.
Marchewka jest teraz bardzo tania więc korzystajmy :-) zachęcam do przyrządzenia tej prostej, smacznej i sycącej zupy :-)
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- średnia cebula
- 2-3 łyżki stołowe masła
- imbir (łyżka stołowa startego na drobnej tarce imbiru); można też dodać 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy - ja nie dałam
- 400 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz, czerwona papryka
- płynna śmietanka np. 18%
Sposób przyrządzenia:
1. W garnku rozpuścić masło. Dorzucić pokrojona w kostkę cebulę. Podusić około 3 minut.
2. Dodać pozostałe warzywa (wcześniej obrane, wymyte i pokrojone w talarki). Dusić pod przykryciem około 15 minut.
3. Dodać bulion, starty imbir i ew. starta skórkę z pomarańczy oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 35 minut od czasu do czasu mieszając.
4. Po przestudzeniu zmiksować w blenderze na krem.
5. Podajemy z kleksem ze śmietanki i ewentualnie opruszoną świeżo mielonym pieprzem.
Smaczne-go !!
Komentarze
Prześlij komentarz