Przejdź do głównej zawartości

Farfalle z cukinią w pomidorach





Uwielbiam makarony. Makaron pod każdą postacią. 

Dziś przygotowałam makaron typu kokardki z cukinią, kurczakiem w pomidorach.

Składniki:
  • mała pierś z kurczaka
  • mała lub średnia cebula
  • średnia cukinia
  • pomidory  w puszce (ja użyłam także świeżych)
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz 
Sposób przygotowania:

1. Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę.

2. Jak cebula się zeszkli dorzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut (około 10 min).

3. Dodajemy pokrojoną w półksiężyce cukinię. Smażymy kolejne 7 minut.



4. Na koniec dodajemy pomidory w puszce (ja użyłam także świeżych obranych ze skórki). Całość trzymamy na ogniu jeszcze ze 3 minuty dodając na koniec przyprawy do smaku oraz natkę pietruszki.


5. Osobno gotujemy makaron gotujemy wg receptury na opakowaniu. 

6. Makaron podajemy z sosem. Dosmaczamy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!!
Do tego proponuję szklaneczkę czerwonego wina.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie