W sklepie pewnej sieciówki zobaczyłam ten produkt gotowy. Właśnie łosoś na "kołderce" szpinakowo - śmietanowej w cieście francuskim. Pomyślałam, że zrobię coś podobnego... i zrobiłam :-)
Przygotowałam łososia w cieście francuskim na szpinaku i fecie.
Składniki:
- świeży łosoś (filet) około 300-350 gram
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- szpinak (250 gram mrożonego lub świeżego - ja użyłam świeży)
- 2-3 ząbki czosnku
- pół cebuli
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 1 opakowanie sera feta
- pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Na patelni na oliwie podsmażamy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak (jeśli świeży to wystarczy zaledwie kilka minut). Doprawiamy pieprzem i gałką. Na koniec dodajemy śmietanę.
2. Ciasto francuskie dzielimy na 2 części. Na jedną, na środek układamy kolejno: warstwę szpinaku, ser feta, rybę. Boczki ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Zlepiamy. Wierzch ciasta także smarujemy jajkiem.
3. Pieczemy ok 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.
Przepyszne danie!!! Polecam.
Komentarze
Prześlij komentarz