Za chwilę "święta jajeczne" więc.... wrzucam Wam Moi Drodzy przepis na sałatkę jajeczno-tuńczykowo-serową przekładaną krakersami.
Składniki:
- krakersy
- 8 jajek
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3-4 ogórki konserwowe
- ser żółty (30 dk) w kawałku np. Gouda lub Edam
- szczypiorek
- majonez
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na talerzu lub w naczyniu (ja użyłam naczynia do zapiekania) układamy warstwę krakersów.
2. Warstwa serowa: na dużych oczkach tarkujemy żółty ser oraz ogórki konserwowe, doprawiamy pieprzem i majonezem. Na ser układamy krakersy.
3. Warstwa tuńczykowa: tuńczyka z puszki odsączamy, mieszamy z pieprzem i majonezem. Na tuńczyka układamy krakersy.
4. Warstwa jajeczna. Gotujemy jajka na twardo, które po wystudzeniu rozdzielamy białka i żółtka osobno. Na tarce o grubych oczkach tarkujemy białka, które doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z majonezem. Układamy warstwę z białek. Krakersy. Żółtka rozdrabniamy widelcem. Usypujemy warstwę z żółtek. Kroimy drobno szczypiorek. Posypujemy po wierzchu.
5. Całość przed podaniem wkładamy na jakieś 2-3 godziny do lodówki żeby się sałatka przegryzła.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz