Składniki na ciasto:
- 50 gram mąki ryżowej
- 150 gram mąki pszennej + mąka do podsypania
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 175 ml wrzątku
Przygotowanie:
1. Mąkę ryżową i sól wsypać do miski. Zalać wrzątkiem, dokładnie rozetrzeć łyżką i odstawić na 5 minut.
2. Dosypać mąkę pszenną. Całość wymieszać widelcem, Przełożyć na stolnicę i wyrobić na gładkie, miękkie ciasto.
3. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Składniki na farsz:
- 300 gram świeżego łososia
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- świeża kolendra
- 1/4 pora (biała część)
- 2 łyżki sosu sojowego
1. Łososia drobno posiekać.
2. Do łososia dodajemy starkowany na drobnej tarce imbir, pokrojoną drobniutko papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego na drobno pora oraz posiekaną kolendrę.
3. Do tych składników dodać sos sojowy, wymieszać.
Przygotowanie pierożków:
1. Ciasto rozwałkować dość cienko.
2. Wycinamy krążki jak na klasyczne pierożki.
3. Na środek każdego krążka nakłądamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierożki tak by powstałą a'la sakiewka.
4. Gotujemy je najlepiej w koszyczku bambusowym na parze około 7-10 minut (jeśli nie mamy koszyczka to możemy pierożki gotować na specjalnym rusztowaniu do gotowania na parze wcześniej kładąc na nie papier.
Pierożki podajemy gorące skropione sosem teriyaki.
Komentarze
Prześlij komentarz