Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- łyżeczka tymianku
- szczypta soli
- pieprz cytrynowy (utarty w moździerzu czarny pieprz ze skórką z cytryny)
- 350 gram pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki (1 łyżka)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonych grzybów
- 1 opakowanie szynki szwarzwaldzkiej
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 gram sezamu
- 1 żółtko
Szpinak:
- 400 gram świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka łuskanego, prażonego słonecznika
- gałka muszkatołowa
- łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania polędwiczki:
1. Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błonek.
2. Tak przygotowaną polędwiczkę należy natrzeć przyprawami, okryć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
3. Pieczarki obrać i zblendować na jednolitą pastę.
4. Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.
5. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć cebulkę, smażyć pieczarki dodając mielone grzyby (to wzmacnia aromat pasty grzybowej) aż odparuje z nich woda. Dodajemy czosnek oraz sól i pieprz. Wystudzić.
6. Polędwiczkę obsmażamy na patelni (po 2 minuty z każdej strony tak, by zamknąć "pory" w mięsie). Studzimy.
7. Rozkładamy ciasto francuskie. Na nim układamy plastry szynki. Na szynkę wykładamy równą warstwę pieczarek. następnie układamy polędwiczkę i zwijamy ciasto zawijając brzegi (brzegi przed sklejeniem smarujemy rozmąconym jajkiem). Na koniec smarujemy jajkiem także wierzch ciasta oraz posypujemy sezamem.
8. Mięso pieczemy ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
9. Po upieczeniu mięso odstawiamy na 10 minut żeby odpoczęło. Podajemy na duszonym z czosnkiem szpinaku.
10. Całość posypujemy prażonym ziarnem słonecznika.
Komentarze
Prześlij komentarz