Składniki:
- masło (100 gram)
- 3 jajka (żółtka na kruche ciasto; białka do bezy)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru miałkiego lub cukru pudru (3 łyżki do kruchego ciasta, 3-4 łyżki do masy śmietanowo-serowej, a 4-6 łyżek do bezy)
- 3 galaretki malinowe
- 0,5 kg malin
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 gram serka mascarpone
- 60 gr płatków migdałowych
Środek ciasta to galaretka malinowa z malinami.
Ja użyłam 3 galaretek i 0,5 kg mrożonych malin.
Do przyrządzenia galaretek użyłam nieco mniej wody niż jest w przepisie, tak by lepiej się ścięły.
Do schłodzonych galaretek wrzuciłam rozmrożone owoce.
Tężejącą galaretkę wylewam na ciasto.
Pierzynka:
1. Ubijamy 500 ml 36% śmietanki (koniecznie mocno schłodzonej) z 3-4 łyżkami cukru pudru.
2. Do ubitej śmietany dodajemy 250 gr serka mascarpone oraz 50 gr płatków migdałowych.
3. Taką masę wykładamy na wystudzoną już galaretkę.
W oryginalnym przepisie na samym wierzchu była jeszcze beza. Mnie się ta beza ciut mocno spaliła, dlatego wierzch ciasta był zaledwie posypany pokruszoną bezą. A na samym końcu wierzch ciasta posypałam lekko podprażonymi płatkami migdałowymi. I gotowe!
Smacznego.
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń