Przed...
Po...
Ja do swojego przepisu zakupiłam niecałe 1,5 kg żeberek wieprzowych.
Składniki:
- 1,5 kg żeberek
- pół szklanki coli
- 4-6 łyżek ketchupu (użyłam ketchupu pikantnego marki Pudliszki)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł
- zioła (oregano, tymianek),
- przyprawy (ostra, wędzona papryka, sól oraz pieprz)
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, wysuszyć.
2. Ze wszystkich pozostałych składników sporządzić marynatę. Zalać nią mięso. Dobrze jest, gdy mięso w marynacie poleżakuje sobie trochę (najlepiej całą noc) ale nie ma konieczności. Możemy piec mięso także bez "leżakowania".
3. Mięso pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
4. Serwujemy z pieczywem ryżem lub ziemniakami. A ja podałam z sałatą lodową i pieczonymi ziemniaczkami.
Pyszota, że palce lizać :-)
Komentarze
Prześlij komentarz