Składniki na tartę (spód):
- mąka pszenna (niecała szklanka)
- szczypta soli
- 150 gram masła (zimnego)
- żółtko z 1 jajka
- w razie konieczności 1-2 łyżki wody
Z podanych składników robimy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Wykładamy nim blaszkę, którą wcześniej smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto nakłuwamy.
Spód należy podpiec w temperaturze 200 stopni, jakieś 10 minut - najlepiej pod obciążeniem bo ciasto rośnie (do obciążenia można użyć fasoli lub grochu).
Nadzienie do tarty:
- 2-3 pory (tylko białe części)
- 200-300 gram wędzonego boczku lub szynki
- 50 gram parmezanu
- 300 ml śmietanki wysokoprocentowej
- 1 jajko + 2 żółtka
- pieprz, gałka muszkatołowa, rozmaryn
Przygotowanie:
1. Pory wrzucam do wrzącej wody na jakieś 3 minuty. Schładzamy. Kroimy na talarki.
2. Podsmażamy boczek wraz z porami.
3. Mieszamy w misce lekko przestudzone pory z boczkiem ze śmietanką, jajkami, parmezanem i ziołami.
4. Na podpieczony spód wylewamy masę.
5. Pieczemy dalej w 200 stopniach jakieś 20-25 minut.
Tarta smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno.
Smaczne-go !!
Komentarze
Prześlij komentarz