Dziś: RYBA :-)
Proponuję bardzo szybki, a jednocześnie wykwintny obiad z rybą w roli głównej.
Potrzebujemy zaledwie kilku składników i 20 minut czasu. Przepis idealny :-)
Składniki:
- filet z dorsza (u mnie 300 gram)
- szklanka mleka
- łyżka masła
- śmietanka 30%
- kawałek sera pleśniowego (u mnie gorgonzola)
- pół paczki liści szpinaku
- ząbek czosnku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Rybę namaczamy w mleku (np pół godziny ale może być i dłużej).
2. Rybę odsączamy i pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym; rybę lekko oprószamy sola i pieprzem i dodajemy wiórki z masła (około łyżki masła).
3. Rybę pieczemy w 200 stopniach około 15-20 minut.
4. W czasie gdy ryba się piecze, robimy SOS czyli na patelnię wlewamy śmietankę 30%, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, wrzucamy ser aby zagęścił nam sos i na koniec na chwilkę liście szpinaku. Jak tylko liście szpinaku "zwiędną" w sosie to sos jest gotowy. Można dosmaczyć świeżo mielonym pieprzem.
Rybę jemy z puree ziemniaczanym lub jeszcze lepiej z bagietką :-)
Komentarze
Prześlij komentarz