Spędzasz popołudnie w Krakowie i masz apetyt na tajską kuchnię? Polecam sympatyczną, nieco kameralną, o przyjemnym wystroju restaurację Samui. Niegdyś bliżej pl . Matejki, obecnie tuż obok Rynku, na ul. Wiślnej. Na początek zupy: tajski rosół z warzywami lub zupa z kulkami drobiowymi, obie smaczne i delikatne.
Nie jest tanio, ale dobrym pomysłem jest zamówienie zestawu dla dwojga, dostępnego w kilku opcjach. Spróbowałem "trzech smaków nieba", które składało się z kurczaka z orzechami nerkowca, łososia w sosie miodowym i wołowiny w sosie czosnkowym, do tego dwie porcje ryżu. To wersja łagodna, jednak zwolennicy ostrych wrażeń również znajdą dania dla siebie. Czysto, pachnąco, bardzo miła obsługa. Polecam!
smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia).
Komentarze
Prześlij komentarz