Kuchnia Wrocławia to jedna z najciekawszych książek z przepisami jakie kiedykolwiek dane mi było przeczytać :-) Można się dowiedzieć przede wszystkim o złożonej historii tej kuchni, którą przez wieki kształtowały wpływy kuchni śląskiej, polskiej, wschodniopruskiej, francuskiej, rosyjskiej, czeskiej, węgierskiej, włoskiej, angielskiej oraz wiedeńskiej i bawarskiej.
Oprócz wielu przepisów dań domowych, zarówno codziennych jaki i świątecznych, można tu znaleźć przepisy na regionalne potrawy serwowane do dzisiaj przez szefów kuchni wrocławskich restauracji.
Przy okazji można przeczytać o historii lokalnej gastronomii. Polecam te lekturę, nie tylko miłośnikom Wrocławia - naprawdę warto! :-)
Oprócz wielu przepisów dań domowych, zarówno codziennych jaki i świątecznych, można tu znaleźć przepisy na regionalne potrawy serwowane do dzisiaj przez szefów kuchni wrocławskich restauracji.
Przy okazji można przeczytać o historii lokalnej gastronomii. Polecam te lekturę, nie tylko miłośnikom Wrocławia - naprawdę warto! :-)
Komentarze
Prześlij komentarz