Przejdź do głównej zawartości

Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i pieczarką


Dziś przepis na łatwą i szybką przekąskę z ciasta francuskiego.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 10-12 pieczarek 
  • 15-20 dag szynki (ja użyłam konserwowej)
  • sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy
  • ser żółty (ja użyłam goudy)
  • pieprz, oregano
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Na blaszce wyłożonej papierem układamy ciasto francuskie.
2. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami.
3. Następnie układamy warstwę farszu (na oliwie przesmażona cebul;ka, pieczarki oraz szynka).
4. Posypujemy startym serem (ser ścieramy na grubych oczkach).
5. Zwijamy ciasto jak roladę. Wstawiamy do zamrażarki na około godzinę - to po to, by było wygodniej pokroić ciasto.
5. Schłodzoną roladę kroimy na krążki (takie około 2 cm), smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 18-20 minut.

Łatwizna! :-)

Takie ślimaczki możemy jeść na ciepło lub na zimno.
Polecam!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Pasta e pesto, Kołobrzeg, ul. Armii Krajowej

Po kilkudniowej przerwie postanowiłem podzielić się obserwacjami z mojego ulubionego uzdrowiska - Kołobrzegu.  Poza aktywnym odpoczynkiem zdarza mi się odwiedzić jakiś kulinarny zakątek w celu poznania nowych smaków.  Śmiało polecam niewielką restaurację "Pasta e pesto", schowaną w piwniczce vis a vis ratusza (latem mają ogródek na poziomie ziemi ;-)) W przyjemnym wnętrzu serwowane są pyszne dania, m.in.: szpinakowe tortellini pizzę Można się również skusić na lasagne. Warta uwagi jest zupa grzybowa z prawdziwków, o gęstej kremowej konsystencji.  Bardzo miła i dobrze przygotowana obsługa z pewnością doradzi, a na wstępie zaserwuje pyszne mini-bruschetty jako przystawkę :-)  Dla zwolenników trochę cięższej kuchni strzałem w dziesiątkę okażą się polędwiczki wieprzowe owijane boczkiem, z ziemniakami zasmażanymi z cebulką i kiszonym ogórkiem. Przewidujący kucharz serwuje to danie razem z kieliszkiem wódki, co niewątpliwie p...