Składniki:
- ryż (do paelli / risotto lub sushi)
- kiełbasa chorizo (ok 150 gr)
- filet z kurczaka (około 400 gr)
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: słodka papryka, pieprz cayenne, kurkuma
Sposób przyrządzenia:
1. Gotujemy ryż w ten sposób, że na głęboką patelnię wlewam oliwę, wrzucam ryż na jakieś 2-3 minuty, przemieszam, aż powinien się zrobić przeźroczysty. Po czym zalewam to 0,5 litra bulionu. Zmniejszam ogień i gotuję do czasu aż ryż wchłonie cały bulion.
2. Na patelni podsmażam kiełbaskę chorizo. Jak się wytopi tłuszcz z kiełbaski dorzucam pokrojonego w kawałeczki kurczaka i za chwilkę czosnek. Po kilku minutach dodaję kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę. Po jakiś kolejnych 3 minutach dodaję pokrojonego pomidora, koncentrat, przyprawy i ewentualnie pół szklanki białego wina. Z winem gotuję kolejne 4 minuty, aż wino odparuje.
3. Do gotowej mieszanki mięsa i warzyw dodajemy ryż. Mieszamy wszystko. Jeszcze około 2 minut. Dodajemy natkę pietruszki i ... gotowe :-)
Możemy też dodać owoce morza (dowolne, takie jak lubimy: krewetki, małże lub po prostu kawałki ryby), oczywiście wcześniej podsmażone.
Dodam, że do paelli idealnie pasuje czerwone wytrawne winko :-)
Komentarze
Prześlij komentarz