Ja takiego tatara nigdy nie jadłam. Mało tego....nawet za łososiem nie przepadam ;-)
Jednak, jako że szykowała mi się kolacja z przyjaciółmi to... postanowiłam przygotować i zaserwować (pod wódeczkę) tę właśnie potrawę :-)
Tatar wyszedł smakowity :-)
Przez to drobne siekanie potrawa jest dość pracochłonny ale wart przyrządzenia. Naprawdę smaczny :-)
Składniki:
- 400 gram łososia (surowy)
- sok z limonki lub cytryny
- 1 czerwona papryka (oczywiście bez białych włókien oraz pestek)
- 2 czerwone pomidory (bez miąższu)
- 1 zielone jabłuszko
- pęczek szczypiorku
- olej rzepakowy
- olej sezamowy
- estragon
- sól morska drobnoziarnista
- pieprz biały
- kolendra (ja jej nie użyłam bo nie lubię)
- ewentualnie garść rodzynek i/lub garść kiełków fasoli mung (ja nie dawałam)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić wszystko do miski. Dodać zioła i przyprawy. Ze 2-3 łyżki oleju sezamowego oraz rzepakowego.
2. Wszystko dobrze wymieszać. Schłodzić.
Serdecznie polecam!!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń