W roli głównej: marchewka :-)
Składniki na ciasto marchewkowe:
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki marchewki startej na tarce o małych oczkach (odciśniętej!)
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 całe jajka
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej (lub łyżeczka cynamonu, łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej)
- szczypta soli
- garść orzechów (ok. 70 gram)
Składniki na krem:
- 500 g kremowego serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- aromat waniliowy
- 100 g miękkiego masła
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy nadmiar soku.
2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
3. Do jajek małym strumieniem dolewamy olej i ponownie miksujemy.
4. Dodajemy składniki suche tj. przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy, łączymy w misce.
5. Na koniec dosypujemy startą marchewkę, mieszamy łyżką.
6. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut (do godziny).
7. Upieczony placek pozostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na pół. Przekładamy masą (ja masę dałam na wierzch ciasta).
Krem do ciasta:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem, na puszysty krem.
2. Dodajemy serek mascarpone delikatnie miksując.
Jeśli robimy wersję ciasta z kremem na wierzchu to proponuję jeszcze posypać wierzch pistacjami (zmiażdżonymi).
Komentarze
Prześlij komentarz