Chociaż nie jestem fanką ryb to zaintrygował mnie pewien przepis, który zapragnęłam sprawdzić :-) Chodzi mianowicie o rybę DORADA pieczoną w całości, w soli - konkretnie pod solną skorupką :-)
Składniki:
- 2 ryby (nie filety ale wypatroszone rybki) - u mnie po ok 400 gram każda,
- sól gruboziarnista (ja zużyłam około 2 kg),
- cytryna,
- koper oraz inne zioła, które lubicie: bazylia, tymianek, oregano,
- czosnek.
Sposób przygotowania:
1. Rybę (jeśli jest w całości to patroszymy) faszerujemy czosnkiem, ziołami i plasterkami cytryny. Możemy też dać przyprawę do ryb (gotowa mieszanka).
2. Do żaroodpornego pojemnika na dno wsypujemy gruboziarnistą sól (połączoną z odrobiną wody). Układamy na to ryby i przykrywamy warstwą soli połączonej z wodą.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230-250 stopni i pieczemy około 40 minut.
4. Po wyjęciu rozbijamy delikatnie skorupkę z soli i delikatnie oczyszczamy rybę z soli. Zdejmujemy skórę otrzymując delikatne, soczyste i pyszne mięso rybie.
Ja rybę serwowałam z opiekanymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Popijać można białym winem - pasuje doskonale :-)
Polecam!!
Komentarze
Prześlij komentarz