Shakshouka (czyt: szakszuka) czyli po prostu jaja posadzone na pomidorach :-)
W poszukiwaniu pomysłu na potrawę śniadaniową znalazłam w internecie taki oto przepis. Kolejna odsłona jajek tzn. jajka posadzone na pomidorach i kiełbasce. jest to propozycja dla smakoszy ostrego (to oczywiście wynik użytej kiełbaski) i kwaskowatości (efekt dodanych pomidorów). Jak dla mnie śniadanie - bomba: sycące i pyszne :-)
A oto przepis:
Składniki:
- 4 jajka
- kawałek kiełbaski chorizo (może być każda inna kiełbasa, frankfurterki, salami itp.)
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- puszka pomidorów z puszki (ja użyłam tych obranych i pokrojonych)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- świeża papryka - ja dałam pół papryki czerwonej, pół zielonej oraz pół żółtej - wszystko dla koloru :-)
- jedna mała papryczka chili (drobno pokrojona)
- papryka w proszku (słodka)
- szczypiorek i/lub zioła do posypania
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku, kumin
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy cebulkę oraz czosnek (dowolnie: może być w plasterkach, w drobną kosteczkę lub przeciśnięty).
2. Dodajemy kiełbasę oraz paprykę i dalej wszystko podsmażamy.
3. Dodajemy pomidory w puszce, łyżkę koncentratu oraz przyprawy sypkie i gotujemy kilka minut, dopóki prawie cały sos z pomidorów nie odparuje.
4. Na koniec robimy 4 zagłębienia w które wbijamy jajka. Nakrywamy patelnię przykrywką i smażymy całość jakieś 2 minuty (do ścięcia się białka).
Na koniec całość oprószamy szczypiorkiem i/lub świeżymi ziołami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz