Wersja z bakłażanem i ziemniakami.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 6 ziemniaków
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- mięso mielone (750 gram)
- puszka pomidorów
- sos pomidorowy
- 2-3 łyzki koncentratu pomidorowego
- 150 gram masła
- 6 łyżek mąki
- 0,5 litra mleka
- olej
- bazylia, oregano, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany myjemy, kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smażymy na oleju na patelni grillowej.
2. Ziemniaki gotujemy, studzimy, kroimy w plastry.
3. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojną w drobną kostkę z czosnkiem, a na tym mięso mielone. Dodajemy pomidory z puszki, sos pomidorowy oraz koncentrat. Doprawiamy jeśli trzeba solą. Dajemy do sosu pieprz oraz zioła.
4. W żaroodpornym naczyniu układamy kolejno warstwy: plastry bakłażana, ziemniaki, mięso i jeśli naczynie jest duże to powtarzamy warstwy.
5. Na ostatnią warstwę dajemy sos beszamelowy. Na koniec dajemy plastry mozarelli lub ścieramy ser typu gouda czy inny twardy żółty ser.
Sos beszamelowy:
1. Na patelni roztapiamy masło.
2. Dodajemy mąkę i chwilę całość prażymy.
3. Następnie powoli dolewamy cienkim strumieniem mleko cały czas mieszając tak by nie było grudek. Całość chwilę jeszcze gotujemy. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową (płaska łyżeczka).
Komentarze
Prześlij komentarz