Przejdź do głównej zawartości

Tarta z rabarbarem






Składniki na farsz do tarty:

  • rabarbar (4-6 gałązek)
  • 150 gram cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka z cytryny lub pomarańczy
  • sok z cytryny lub pomarańczy
  • ja dałam dodatkowo 8 truskawek mrożonych
Przygotowanie:



1. Rabarbar opłukać, pokroić w kawałeczki (takie 1-1,5 cm).

2. Pokrojony rabarbar przełożyć do garnka/rondla lub na patelnię. Dodać cukier, otartą skórkę z cytryny/pomarańczy oraz sok z cytryny/pomarańczy. Poddusić kilka minut. odcedzić. Wystudzić.

3. Tak przygotowany rabarbar wyłożyć na spód z ciasta kruchego. Rabarbar posypać cukrem waniliowym. Ja dla "bajeru" zrobiłam wierzch z ciasta kruchego z wzorkiem kratki ale nie trzeba. Można wierzchu nie robić wcale lub zrobić tradycyjną kruszonkę z cista kruchego.


4. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.

5. Można dla wykończenia posypać wierzch tarty cukrem pudrem.
 
Wybornie smakuje z gałka lodów lub bita śmietaną. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie