Składniki na farsz do tarty:
- rabarbar (4-6 gałązek)
- 150 gram cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- skórka z cytryny lub pomarańczy
- sok z cytryny lub pomarańczy
- ja dałam dodatkowo 8 truskawek mrożonych
1. Rabarbar opłukać, pokroić w kawałeczki (takie 1-1,5 cm).
2. Pokrojony rabarbar przełożyć do garnka/rondla lub na patelnię. Dodać cukier, otartą skórkę z cytryny/pomarańczy oraz sok z cytryny/pomarańczy. Poddusić kilka minut. odcedzić. Wystudzić.
3. Tak przygotowany rabarbar wyłożyć na spód z ciasta kruchego. Rabarbar posypać cukrem waniliowym. Ja dla "bajeru" zrobiłam wierzch z ciasta kruchego z wzorkiem kratki ale nie trzeba. Można wierzchu nie robić wcale lub zrobić tradycyjną kruszonkę z cista kruchego.
4. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.
5. Można dla wykończenia posypać wierzch tarty cukrem pudrem.
Wybornie smakuje z gałka lodów lub bita śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz