Przejdź do głównej zawartości

Tarta ze szpinakiem i serem feta



Składniki na farsz:
  • 300 gram szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • ser feta (1 opak) -200 gram (jak ktos woli może dać zamiast fety ser kozi)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany (30%)
  • pieprz, oregano
Składniki na ciasto:
  • masło 125 gram
  • mąka pszenna 250 gram
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyzki zimnej wody
  • sól
Do wykończenia tarty:
  • 1 pomidor pokrojony w plasterki
  • zioła prowansalskie (czy inne toskańskie) do opruszenia pomidora
 Przygotowanie:
1. Zagniatamy ciasto, które następnie wykładamy na forme do tarty wyłożonej papierem. Nakłuwamy widelcem.
2.  Przygotowujemy szpinak: cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę, szklimy na patelni, dodajemy liście szpinaku i przyprawy. Farsz studzimy.
3. Po wystudzeniu farsz szpinakowy łączymy z serem feta, jajkami oraz śmietaną.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
5. Potem dokładamy na wierzch plastry pomidora, podypujemy ziołami i pieczemy kolejne 10 minut.


Gotowe :-)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie