Składniki na farsz:
- 300 gram szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- ser feta (1 opak) -200 gram (jak ktos woli może dać zamiast fety ser kozi)
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany (30%)
- pieprz, oregano
- masło 125 gram
- mąka pszenna 250 gram
- 1 żółtko
- 2-3 łyzki zimnej wody
- sól
- 1 pomidor pokrojony w plasterki
- zioła prowansalskie (czy inne toskańskie) do opruszenia pomidora
1. Zagniatamy ciasto, które następnie wykładamy na forme do tarty wyłożonej papierem. Nakłuwamy widelcem.
2. Przygotowujemy szpinak: cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę, szklimy na patelni, dodajemy liście szpinaku i przyprawy. Farsz studzimy.
3. Po wystudzeniu farsz szpinakowy łączymy z serem feta, jajkami oraz śmietaną.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
5. Potem dokładamy na wierzch plastry pomidora, podypujemy ziołami i pieczemy kolejne 10 minut.
Gotowe :-)
Komentarze
Prześlij komentarz