Składniki do tarty porowej:
- 3 pory (z nich tylko białe części)
- ok 150 gram boczku
- śmietanka 30% (lub 36%)
- 3 jajka
- 150 gram parmezanu
- pieprz biały lub ziołowy, gałka muszkatołowa
1. Białe części pora pokroić w talarki. Wrzucić na osoloną wrzącą wodę na kilka minut (u mnie: 4 minuty). Odcedzić.
2. Na patelni podsmażyć boczek. Dodać por i całość dusić jeszcze kilka minut (u mnie: 8 minut). Ostudzić.
3. Przestudzone pory z boczkiem przekładamy do miski; dodajemy śmietankę, jajka, starty na drobnej tarce parmezan, przyprawy. Całość mieszamy.
4. Gotową masę wylewamy na spód z ciasta kruchego.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 minut.
Tarta smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i zimno. Prze-pycha :-)
Komentarze
Prześlij komentarz