W ROLI GŁÓWNEJ: ŚLIWKI
śliwki obrodziły :-) wprawdzie jedno drzewko a owocu tyle, że przejeść się nijak nie da ;-)
Składniki:
- 200 gram (roztopionego) masła
- 3 jajka
- szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- można dodać aromat do ciasta coby pachniało cudnie (cytryną, wanilia lub arakiem)
Przyrządzamy ciasto...........
1. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Jak piana jest już sztywna dodajemy po trochu cukier puder. Wolno ubijamy.
2. Do masy białkowo-cukrowej dodajemy po jednym żółtku oraz kilka kropelek aromatu do ciasta.
3. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, mieszamy i powoli wsypujemy do masy cały czas mieszając na najwolniejszych obrotach.
4. Ciasto wylewamy na blaszkę (wyłożonej pergaminem lub nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą). Na wierzchu układamy wydrążone i pokrojone na pół lub ćwiartki śliwki (skórką do dołu).
5. Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Komentarze
Prześlij komentarz