W ROLI GŁÓWNEJ: MIĘSO MIELONE
dziś chcę Wam podać przepis na moje ukochane (bo ulubione to za mało powiedziane) kotleciki z mięsa mielonego. są fajne, bo takie małe - dosłownie na 2 kęsy. i co ważne - łatwe w przygotowaniu :-)
Do przygotowania kotlecików potrzebujemy:
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- bułka tarta (lub bułka namoczona w wodzie) – służy powiązaniu masy mięsnej
- garść koperku
- garść natki pietruszki
- przyprawy (oprócz soli i pieprzu eksperymentowałam z curry oraz czerwoną słodką papryką. pasuje)
Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy. Formujemy kulki
mięsne. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30
minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
W robieniu tych kotlecików jest olbrzymia dowolność.
Ja dodaję składniki w zależności od nastroju ;-) Czasami
dodaję wszystkie tu wyżej wymienione. Innym razem mieszam tylko mięsko z
ziołami i toczę kulki. Lubię taka wersję „light”.
Wszystkie składniki (poza mięsem) mają walor wyłącznie smakowy
więc można je dowolnie komponować: dołączać i wykluczać.
Moim zdaniem te małe kotleciki są po prostu GENIALNE!!
Ważne jest to, że kotleciki te są:
1/ idealnym pomysłem na przekąskę na jakieś party.
wybornie do
takich kulek mięsnych komponuje się sos tzatziki (sos na bazie jogurtu, czosnku
i ogórka). Ale można je też wykorzystać wraz z sosem pomidorowym do makaronu
uzyskując w ten sposób szybkie obiadowe danie J
2/ idealne dla dzieci. Bowiem dzieci uwielbiają wszystko w
mini formie: małe kanapeczki…. małe kotleciki…. itd.
Komentarze
Prześlij komentarz