W ROLI GŁÓWNEJ: SER FETA
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
- 3 pomidory
- 1 ogórek zielony
- 1 papryka (zielona)
- czerwona cebula
- garść czarnych oliwek (najlepiej drylowanych)
- ser feta (kostka ok. 250 gram)
- oliwa, ocet winny
- świeże zioła: bazylia i oregano
- sól i pieprz
Przyrządzamy sałatkę:
1. Kroimy warzywa.
Pomidory kroimy na ćwiartki lub w ósemki.
Paprykę (oczyszczamy i kroimy w kostkę lub półokręgi).
Cebulę kroimy w tzw. pióra (tzn. cebula na pół i talarki).
Ogórek kroimy w plasterki, a ser feta w grubszą kostkę.
2. Wszystkie składniki układamy naprzemiennie w misce bądź na talerzu.
3. Wsypujemy garść oliwek, dodajemy pokrojony ser feta, świeże zioła (porwane lub pokrojone). Dodajemy sól i pieprz do smaku (z solą ostrożnie bo słony jest ser feta).
4. Sałatkę polewamy oliwą i/lub skrapiamy octem winnym. Delikatnie mieszamy składniki i .......... jemy :-)
Na marginesie:
Spotkałam kilka odmian sałatki greckiej...... sałatka grecka z użyciem sałaty lodowej a także z grzankami.
Niektórzy do sałatki greckiej dodają też czosnek.
Papryka może być czerwona, zielona lub żółta (każda z osobna lub każdej po trosze).
Pomidorki mogą być także koktailowe.
Zioła mogą być oczywiście też suszone tyle że lepiej smakują świeże.
Sałatka przez mnie zaproponowana jest wersją najbardziej zbliżoną do oryginału ;-)
Polecam!!
Komentarze
Prześlij komentarz