Zachęcony kilkoma wizytami w miejscach, gdzie burgery od wielu miesięcy święcą triumfy, w piątkowy wieczór postanowiłem przygotowac sobie burgera "po domowemu".
W związku z tym zakupiłem: 400gr mielonego mięsa wołowego, bułki z sezamem, sałatę, pomidora, ogórek, cebulę i czosnek.
Do mięsa dodałem trochę oliwy, 1 jajko, ząbek startego czosnku, sól i pieprz, a następnie uformowałem 4 kotlety, które wylądowały w piekarniku na ok. 10-15 minut (na ok. 180 stopni). Stopień grillowania zależy od preferencji.
Na ostatnie 3 minuty do piekarnika powędrowała także cebula w talarkach oraz bułki.
Po wyjęciu wzbogaciłem bułkę z kotletem o cebulę, ogórka i pomidora, ser, a następnie o ketchup i majonez. Pycha!
smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia).
Komentarze
Prześlij komentarz