Czy wiedzieliście o tym, że jutro tj. 05 kwietnia jest DZIEŃ MARCHEWKI ? :-)
przy tej okazji poniżej podstawowe info o tym jakże zdrowym warzywku
Marchew była znana już w Starożytności. Wtedy jednak nie była doceniona. Dopiero w XIV wieku, kiedy to wyhodowana została najlepiej znana nam dziś odmiana o jędrnym korzeniu i słodkawym posmaku, na dobre weszła do naszego jadłospisu.
Marchewka to przebogate źródło witamin i minerałów. Zawiera m.in.: witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP.
Z podstawowych składników mineralnych występujących w marchewce należy wymienić: wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Marchew zawiera również kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny.
Dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, co zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach.
Marchew świetnie wpływa na kondycję i wygląd skóry; delikatnie wygładza zmarszczki a skórze nadaje intensywniejszej barwy przez co jest polecana szczególnie latem, gdy się opalamy.
Marche ma także korzystny wpływ dla naszego wzroku. Zawdzięczamy to obecności beta-karotenu. Beta-karoten chroni również organizm przed drobnoustrojami; ma działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność.
Marchewkę najlepiej i najzdrowiej jest jeść na surowo. Można z niej zrobić sok oraz surówkę. Doskonała w kuchni w zupach, sosach, jako przystawka do mięs itd.
Komentarze
Prześlij komentarz