Pewnie każdy z Was robi taką lub podobną wersję sałaty.
Poniżej prezentuję mój przepis.
Składniki:
- sałata zielona strzępiasta
- sałata czerwona strzępiasta
- kawałek sera żółtego (np. gouda)
- pomidorki koktailowe
- sezam (garść lub dwie)
- musztarda (łyżka stołowa)
- sos sojowy (1-2 łyżki stołowe)
- miód (łyżka stołowa)
- cytryna (mała cała lub pół dużej)
- czosnek (2 ząbki)
- oliwa/olej
Przygotowanie:
1. Sałatę porwać na kawałki (możemy użyć dowolnej sałaty, takiej jaką lubimy; może być lodowa; może być gotowy mix sałat; doskonale nadaje się do tej sałatki roszponka - ja tę wersje uwielbiam. tym razem - bardziej dla efektu wizualnego - użyłam strzępiastej sałaty czerwonej i zielonej).
2. Pomidorki koktailowe kroimy na mniejsze cząstki (połówki lub ćwiartki).
3. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Sezam podprażamy na suchej patelni.
Robimy sos do sałaty:
Do słoiczka dajemy: musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę. Wszystko porządnie mieszamy.
Na sałatę wysypujemy uprażony sezam i polewamy sosem. Mieszamy. Gotowe :-)
Komentarze
Prześlij komentarz