To lokal w centrum, położony u zbiegu ulic Wilczej oraz Emilii Plater.
Serwuje dania kuchni tureckiej, a właściwie kuchni śródziemnomorskiej, gdyż to tak naprawdę "zlepek" dwóch restauracji tj. SOFRA > dania kuchni tureckiej i LOKMA > dania kuchni greckiej.
SOFRA to restauracja urządzona w nowoczesnym, minimalistycznym stylu z elementami tureckimi - co mnie akurat bardzo pasuje.
Pierwszy plus ode mnie dla lokalu to świeże kwiatki - bardzo to lubię :-)
Kolejny plus to orientalna muzyka w tle.
No i rzecz najważniejsza - jedzenie. Było prze-pyszne!!
Podczas wczorajszej wizyty spróbowałam bakłażana w sosie jogurtowym.
To świetna i delikatna przekąska serwowana z imponującym tureckim chlebem (a ten z kolei podawany z masłem czosnkowo-ziołowym).
Jako mięsiara skusiłam się na potrawę o nazwie pieda z mięsem mielonym - to rodzaj delikatnej pizzy na miękkim cieście z mięsem. Chleb był idealny dla mojego aparatu nazębnego, a mięso pysznie. Do tego - po konsultacją z przesympatyczną Panią kelnerką - dodatkowo zamówiłam pikantny sos turecki.
Dla dobrego trawienia wypiłam herbatę turecką podaną w takiej małej szklaneczce o kształcie tulipana. Pamiętam, że w takich szklaneczkach pije się tradycyjnie herbatę w Turcji (mocno parzony napój, często miętowy i koniecznie mocno słodzony). Od razu wróciły wspomnienia z moich tureckich wakacji..... :-)
Polecam tę restaurację.
Z pewnością tam wrócę, chcę skosztować jeszcze kilku innych potraw z menu.
Nie trzeba było długo czekać. Wróciłam tu :-)
Wróciłam, by tym razem skosztować:
Serwuje dania kuchni tureckiej, a właściwie kuchni śródziemnomorskiej, gdyż to tak naprawdę "zlepek" dwóch restauracji tj. SOFRA > dania kuchni tureckiej i LOKMA > dania kuchni greckiej.
SOFRA to restauracja urządzona w nowoczesnym, minimalistycznym stylu z elementami tureckimi - co mnie akurat bardzo pasuje.
Pierwszy plus ode mnie dla lokalu to świeże kwiatki - bardzo to lubię :-)
Kolejny plus to orientalna muzyka w tle.
No i rzecz najważniejsza - jedzenie. Było prze-pyszne!!
Podczas wczorajszej wizyty spróbowałam bakłażana w sosie jogurtowym.
To świetna i delikatna przekąska serwowana z imponującym tureckim chlebem (a ten z kolei podawany z masłem czosnkowo-ziołowym).
Jako mięsiara skusiłam się na potrawę o nazwie pieda z mięsem mielonym - to rodzaj delikatnej pizzy na miękkim cieście z mięsem. Chleb był idealny dla mojego aparatu nazębnego, a mięso pysznie. Do tego - po konsultacją z przesympatyczną Panią kelnerką - dodatkowo zamówiłam pikantny sos turecki.
Dla dobrego trawienia wypiłam herbatę turecką podaną w takiej małej szklaneczce o kształcie tulipana. Pamiętam, że w takich szklaneczkach pije się tradycyjnie herbatę w Turcji (mocno parzony napój, często miętowy i koniecznie mocno słodzony). Od razu wróciły wspomnienia z moich tureckich wakacji..... :-)
Polecam tę restaurację.
Z pewnością tam wrócę, chcę skosztować jeszcze kilku innych potraw z menu.
Nie trzeba było długo czekać. Wróciłam tu :-)
Wróciłam, by tym razem skosztować:
- zupy z kurczakiem i łazankami - coś jak zupa gulaszowa, lekko pikantna
- penne z krewetkami - wyborne !!!
- bakłażan faszerowany mięsem (danie serwowane z sałatką i dipem jogurtowo-czosnkowym)
- tiramisu - smaczne
- tort pralinowo-czekoladowy - pyszne ciastko ale b.słodkie :-) nawet dla czekomaniaków ;-)
- torcik waniliowy - mega słodki :-)
Same wspaniałości !!
Komentarze
Prześlij komentarz