No takiego łatwego i szybkiego przepisu na coś słodkiego do kawy to już dawno nie było :-)
Do przygotowania kokosanek potrzebujemy niewiele składników dlatego są proste do przyrządzenia.
Składniki:
- białka z 4 jajek
- szczypta soli
- 200 gram cukru pudru
- wiórki kokosowe (200 gram)
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę.
- Jak piana będzie już sztywna to dalej ubijając dodajemy powoli cukier puder.
- Na koniec zwalniamy obroty miksera i dodajemy wiórki kokosowe.
- W ten sposób powstaje masa z której formujemy łyżką "ciasteczka" które układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Kokosanki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po wystudzeniu ciasteczka zdejmujemy z blachy i są gotowe do konsumpcji.
Idealna przekąska do kawy.
Osobiście kokosanki lubię z chłodnym mlekiem :-)
Osobiście kokosanki lubię z chłodnym mlekiem :-)
Ostatnio kokosanki jem zdecydowanie rzadziej, bo odkąd mam aparat ortodontyczny na zębach to denerwują mnie wiórki w drucikach na zębach ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz