Przejdź do głównej zawartości

Kokosanki



No takiego łatwego i szybkiego przepisu na coś słodkiego do kawy to już dawno nie było :-)

Do przygotowania kokosanek potrzebujemy niewiele składników dlatego są proste do przyrządzenia.

Składniki:
  • białka z 4 jajek
  • szczypta soli
  • 200 gram cukru pudru
  • wiórki kokosowe (200 gram)

Przygotowanie:
  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę.
  2. Jak piana będzie już sztywna to dalej ubijając dodajemy powoli cukier puder.
  3. Na koniec zwalniamy obroty miksera i dodajemy wiórki kokosowe.
  4. W ten sposób powstaje masa  z której formujemy łyżką "ciasteczka" które układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  5. Kokosanki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Po wystudzeniu ciasteczka zdejmujemy z blachy i są gotowe do konsumpcji.
Idealna przekąska do kawy.

Osobiście kokosanki lubię z chłodnym mlekiem :-) 
Ostatnio kokosanki jem zdecydowanie rzadziej, bo odkąd mam aparat ortodontyczny na zębach to denerwują mnie wiórki w drucikach na zębach ;-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie