Banalnie proste i bajecznie smaczne :-)
Dziś pomysł na kalafior.
Musicie wiedzieć, że ja nie lubię warzyw, żadnych!! ale kalafior w takiej postaci urzekł mnie ;-)
Do przygotowania tej przekąski (dania) potrzebujemy kalafior oraz przyprawy (wszelkiej maści).
Kalafior myjemy, suszymy i dzielimy na drobne cząstki (tzw. różyczki). Mnie się wydaje, że tak podzielony na małe kawałeczki kalafior lepiej smakuje :-)
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy kalafior i chwilę go podsmażamy (około 3 minut).
Tak przygotowany kalafior przekładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy bogato ziołami i przyprawami (ja dałam pieprz czarny, pieprz cayene oraz zatar; można dodać zioła prowansalskie). Jeśli mamy roztopione masełko z patelni to wylewamy to na kalafior.
Ja dla smaczku i aromatu dodałam jeszcze talarki czosnku.
W piekarniku nagrzanym do 150 stopni pieczemy kalafiorki ok 10-15 minut.
Mniam!!
Komentarze
Prześlij komentarz