W celu upieczenia domowej pizzy potrzebujemy 40 g drożdży, 400 g mąki oraz szklankę mleka, z których przygotowujemy ciasto. Czekamy ok. 40 minut aż urośnie, następnie urabiamy i wykładamy na posmarowaną margaryną blachę.
Całość smarujemy koncentratem pomidorowym wzbogaconym o wyciśnięte 2 ząbki czosnku :-)
Dodajemy preferowane składniki, np:
- 6 pieczarek (sparzonych wcześniej we wrzątku ok. 2 minut),
- 2 małe cebule (wcześniej lekko podsmażone na patelni),
- 50 g salami,
- 4 plasterki szynki z indyka,
- 1 czerwoną paprykę,
- 300 g startego sera żółtego.
Całość wkładamy na ok 25 - 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni.
Nie jest to może lekki obiad jak na tę porę roku - ale pożywny i wystarczy na 2-3 solidne porcje :-)
Całość smarujemy koncentratem pomidorowym wzbogaconym o wyciśnięte 2 ząbki czosnku :-)
Dodajemy preferowane składniki, np:
- 6 pieczarek (sparzonych wcześniej we wrzątku ok. 2 minut),
- 2 małe cebule (wcześniej lekko podsmażone na patelni),
- 50 g salami,
- 4 plasterki szynki z indyka,
- 1 czerwoną paprykę,
- 300 g startego sera żółtego.
Całość wkładamy na ok 25 - 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni.
Nie jest to może lekki obiad jak na tę porę roku - ale pożywny i wystarczy na 2-3 solidne porcje :-)
Komentarze
Prześlij komentarz