Hummus to pasta z ciecierzycy.
Składniki:
Składniki:
- 5 łyżek sezamu
- 3 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 250 gram ugotowanej ciecierzycy (można też użyć ciecierzycy z puszki)
- sól, kumin
1. Najpierw przygotowujemy pastę tahini czyli pastę sezamową (do przygotowania hummusu można też użyć gotowej pasty tahini dostępnej w sklepie).
pasta tahini
1. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Jak zaczną lekko brązowieć wyłączamy gaz i studzimy ziarna.
2. Mielimy (bądź blendujemy) sezam z oliwą.
Hummus
1. Do pasty sezamowej dodajemy sok z cytryny, czosnek oraz przyprawy.
2. Następnie stopniowo dodajemy ciecierzycę i miksujemy na gładką pastę. W celu uzyskania jednolitej masy możemy dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy lub zalewy jeśli używamy ciecierzycy z puszki. Możemy też dodać trochę gotowanej gorącej wody (około 150 ml).
Ja lubię hummus bardziej kremowy ale to kwestia gustu.
Podajemy skropiony oliwą. Dobrze smakuje opruszony zatarem (przyprawa kuchni arabskiej).
Hummus pasuje do chlebka pita lub bagietki.
Komentarze
Prześlij komentarz