To szaszłyki z mielonego mięsa.
Potrawa występuje w kuchni śródziemnomorskiej, indyjskiej czy bliskowschodniej.
Ostatnio miałam okazję skosztować takich kotlecików podczas pobytu w Izraelu. Tu oczywiście kotleciki były z jagnięciny i serwowane w chlebku pita z warzywami. Pychota!!
Moja wersja kofty to kotleciki serwowane z humussem, zagryzane chlebkiem pita podgrzanym lekko w piekarnikowym grilu oraz sałatką z sałaty i pomidora.
Dla mnie zestaw idealny :-)
Składniki do szaszłyków:
Potrawa występuje w kuchni śródziemnomorskiej, indyjskiej czy bliskowschodniej.
Ostatnio miałam okazję skosztować takich kotlecików podczas pobytu w Izraelu. Tu oczywiście kotleciki były z jagnięciny i serwowane w chlebku pita z warzywami. Pychota!!
Moja wersja kofty to kotleciki serwowane z humussem, zagryzane chlebkiem pita podgrzanym lekko w piekarnikowym grilu oraz sałatką z sałaty i pomidora.
Dla mnie zestaw idealny :-)
Składniki do szaszłyków:
- 1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
- natka pietruszki
- koperek
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy (ostra papryka, kumin, kolendra, pieprz cayenne)
- oliwa
1. Wymieszać mięso z ziołami, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Z mięsa formujemy kulki lub oklejamy mięsem patyczki.
3. Kotleciki smarujemy oliwą i układamy na blaszce.
4. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz