Dziś przepis na rybne paluszki w wersji domowej.
Składniki:
- 500 gram ryby (ja miałam dorsza ale nie polecam bo wyszedł suchy)
- mąka
- jajko
- sezam
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Rybę kroimy na paseczki lub inne kawałeczki. Jeśli jest zbyt wilgotna to nadmiar wody zdejmujemy ręcznikiem papierowym.
2. Obtaczamy w mące.
3. Zanurzamy w rozmąconym jajku.
4. Obtaczamy w sezamie.
5. Smażymy na głębokim tłuszczu, aż sezam się zrumieni.
Trwa to dosłownie chwilkę, ok. 2 minut z każdej strony.
Trwa to dosłownie chwilkę, ok. 2 minut z każdej strony.
Takie paluszki rybne (czyli rybne fingersy) możemy jeść z jakąś lekką i rześką sałatką.
Do fingersów pasują moim zdaniem sosy: majonezowo - ketchupowy (o lekko kwaśnym smaku) lub tatarski.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz