Aioli - lokal oparty na fundamencie dawnej pizzerii San Marzano (później Eataliano). Obecnie w Warszawie są dwa lokale marki Aioli: na Placu Konstytucji oraz na ul. Świętokrzyskiej 18.
Ideą tej "kantyny" jest serwowanie potraw szybkich w przygotowaniu, dość prostych, a jednocześnie smacznych: pizza, pasta, burgery oraz przystawki.
Piękna ostatnio pogoda spowodowała, że lokal pękał w szwach, zarówno wewnątrz klimatyzowanej restauracji, jak i w ogródku na zewnątrz.
Aioli odwiedziłam ze znajomymi, dzięki czemu jednocześnie mogliśmy spróbować kilku potraw z bogatego menu:
- krewetki w cydrze z chorizo - w pikantnym sosie, serwowane ze świeżą bagietką - wyborne!
- burger Road King (wołowina, ser wędzony, bekon, chorizo, ananas, cebula, korniszon, pomidor) - serwowane z frytkami i super odświeżającą sałatką z komosy ryżowej, cebulki, papryki i natki
- mule w białym winie - podawane ze świeżą bagietką - przepyszne!
- makaron tagliatelle z cukinią, szyjkami rakowymi, szynką prosciutto, sosem śmietanowym, papryką chilli, czosnkiem i serem gran biraghi...
Ponadto kolację uświetniły: białe domowe wino, zimne piwo oraz lemoniada limonkowo - miętowa.
Polecam to miejsce!!
*********
Wczoraj znowu mnie nóżki zaprowadziły do Aioli :-) cóż zrobić??? dobra lokalizacja działa :-)
Tym razem sprawdziłam jak smakuje drobna przekąska (w karcie: pod hasłem "tapas") a mianowicie kofta mezze. Jest to zestaw składający się z 2 kawałków chlebka pita (jak dla mnie ciut mało) a do tego szaszłyki: 2 z kurczaka, 2 z siekanej wołowiny i 2 z pikantnej kiełbaski. Do tego 4 różne sosy.
Taki zestaw to doskonała opcja na średni głód dla 1 osoby lub mały głód dla 2 koleżanek :-)
Lubię takie artykuły.
OdpowiedzUsuń