Do przygotowania tego dania możemy użyć każdego rodzaju krewetek. Ja wybrałam te najmniejsze-koktajlowe, które podczas obróbki termicznej koszmarnie się skurczyły ale za to można je konsumować w całości :-) bez zbędnego obgryzania (odcinania) ogonków :-)
Uwaga: w mojej wersji tego przepisu jest całkiem sporo chili i czosnku. To dlatego, że chciałam by potrawa miała moc ;-) Dla osób, które obawiają się ostrości lub nie przepadają za zbyt pikantnymi potrawami proponuję użyć połowy sugerowanych proporcji.
Składniki:
- 500 gram krewetek
- 2-3 papryczki chili
- 3-4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- oliwa do smażenia
- przyprawy
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz chili (przed pokrojeniem wybieramy z papryczek ziarenka).
2. Po chwili wrzucamy krewetki, które smażymy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem
3. Pod koniec smażenia dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.
Podajemy z bagietką.
Ja do krewetek zrobiłam jeszcze sałatkę z zielonego świeżego ogórka, pomidora, szczypiorku i natki pietruszki - świetna sałatka, która ugasi "żar papryczkowych krewetek" :-)
Sałatka wygląda tak:
Proste, szybkie do przyrządzenia i pyszne danie :-)
Komentarze
Prześlij komentarz