Dziś postanowiłam przygotować "bigos" z boczniaków - przepis autorstwa Andrzeja Polana.
Genialna potrawa dla wszystkich! szczególnie jednak dla tych, którzy nie jedzą mięsa.
Składniki:
- 300 gram boczniaków
- 3 cebule
- koncentrat pomidorowy (ja lubię kwaśne potrawy więc użyłam całego słoiczka)
- Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek, kminek, cząber, sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia na który układamy boczniaki. Oprószamy je solą i pieprzem, skrapiamy olejem. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez 30 minut.
2. Upieczone boczniaki odkładamy do ostygnięcia.
3. Na oleju podsmażamy pokrojoną w paseczki (u mnie w piórka) cebulę. Po krótkiej chwili chwili podlewamy wodą, dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i dusimy aż cebula będzie miękka.
4. Dodajemy porwane rękoma (nie kroimy nożem!) boczniaki i na krótką chwilę dorzucamy do cebuli. Całość gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Gotowe :-)
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz