Ostatni rzutem na taśmę, bo czereśnie się właściwie za chwilę skończą prezentuję przepis na tartę czereśniową :-)
Składniki:
Składniki:
- 50 dag czereśni
- szklanka cukru
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- wanilia
- 25 dag migdałów
- 500 gram mąki
- 1 żółtko
- 150 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do dekoracji ciasta
- 150 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
1. Owoce myjemy, drylujemy (usuwamy pestki), wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, laskę wanilii i gotujemy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy jeszcze jakieś 6-8 minut. Owoce studzimy.
2. Z mąki, masła i migdałów, żółtka zagniatamy ciasto. Schładzamy je. Wykładamy formę do tarty (ja użyłam takich małych foremek do zapiekania - w ten sposób powstaną mi małe porcyjki tart - jedna foremka na osobę :-) ) Tartę pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3. Spód chłodzimy. Na wystudzony spód tarty wykładamy czereśniową masę.
4. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem. Ubitą śmietanką dekorujemy ciasto. Na wierzch można jeszcze ułożyć owoce i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz